W krajach azjatyckich imbir jest stosowany jako podstawowy dodatek do wielu dań. Roślina ma również szerokie zastosowanie lecznicze: w stanach grypowych, na zapalenie stawów i kości, migrenę i mdłości, problemy trawienne. Imbir należy do roślin najbardziej odpornych na zatrucie środowiska, prawie nie wchłania niezdrowych substancji, działa podobnie jak czosnek, ma jednak zdecydowanie łagodniejsze zapach.

Przy stosowaniu imbiru zalecany jest umiar, zbyt duża dawka, działa drażniąco, szczególnie zalecana jest ostrożność przy przewlekłych chorobach przewodu pokarmowego, wrzodach żołądka i dwunastnicy, przy zgadze jako objawie refluksu.
Roślina ma szerokie zastosowania lecznicze, ponieważ wykazuje niezwykle różnorodne działania.Substancje chemiczne odpowiedzialne za smak i zapach rośliny decydują o tych pozytywnych właściwościach.

Imbir to skuteczny lek na przeziębienie, zawiera substancje przeciwzapalne, pomaga w trawieniu –pobudza wydzielanie śliny, soków żołądkowych i żółci, pobudza apetyt. Roślina działa  rozkurczowo, łagodzi wzdęcia, zapobiega zakrzepom, obniża cholesterol. Imbir odświeża i dezynfekuje jamę ustną i gardło, poprawia krążenie krwi i ukrwienie mózgu.