W kuchni groszek wykorzystywany jest na wiele sposobów. I to groszek każdego rodzaju: cukrowy, zielony i konserwowy. Każdy z nich może być świetnym dodatkiem do sałatki czy podstawą zielonego pesto lub purée.

Zdrowotne i kulinarne właściwości groszku zachwala w swojej książce „Jedz zielone” dietetyk Hanna Stolińska-Fiedorowicz. Groszek to także składnik farszów czy sosów. Jest idealny zarówno do potraw mięsnych, jak i wegańskich. Konserwowy często spotykamy w sałatce warzywnej. Gotowany wraz z marchewką jest popularnym dodatkiem do drugiego dania.

Groszek cukrowy to młody groszek, który można jeść razem z delikatnym smacznym strączkiem. Można go więc przyrządzić w całości. Można go także wyłuskać i dodać do potrawy jedynie zielone ziarnka.

Zielony groszek to ciekawy i zdrowy dodatek do wszelkiego rodzaju dań. W zimie dostępny w formie mrożonek lub konserwowy w puszkach i słoikach. Warto po nie sięgnąć i cieszyć się smakiem także po sezonie.