Jej regularne spożywanie obniża poziom cholesterolu, zapobiegając tym samym chorobom układu krążenia.  Zawarte w fasolce szparagowej przeciwutleniacze niwelują ryzyko chorób nowotworowych i przedłużają młodość skóry. Zdrowotne właściwości warzywa wychwala w swojej książce „Jedz zielone” dietetyk Hanna Stolińska-Fiedorowicz.

Fasolka szparagowa to przede wszystkim bogate źródło witamin A, C oraz K. Za ich sprawą warzywo to przyczynia się do wzmocnienia odporności organizmu, poprawia wzrok oraz krzepliwość krwi.

W fasolce znajdziemy też sporą ilość kwasu foliowego, który zapobiega powstawaniu nowotworów płuc, jelita grubego oraz kobiecych narządów rodnych.

Fasolka szparagowa, bez względu na jej odmianę, cechuje się dużą zawartością błonnika, który wspomaga procesy trawienne i przyspiesza metabolizm. Dzięki temu bez przeszkód mogą ją spożywać nawet osoby przebywające akurat na diecie. 
Ważne tylko, aby nie łączyć jej z masłem i bułką tartą, które znacznie zwiększają kaloryczność warzywa i są jedynie dodatkiem wpływającym na walory smakowe dania.