Mrożenie jest dobrym rodzajem przechowywania produktów spożywczych. Warzywa zbierane są świeże, wtedy kiedy mają największe wartości odżywcze, dokładnie selekcjonowane i szybko zamrażane. Niska temperatura nie powoduje straty witamin. 

Gorsze jest suszenie warzyw. Zachowują wprawdzie swój aromat, ale wysoka temperatura pochłania witaminy. 

Sezonowe warzywa w poszczególnych miesiącach

Styczeń: brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, kapusta, marchewka, natka pietruszki, korzeń pietruszki, por, roszponka, korzeń selera, ziemniaki, papryka, czosnek, warzywa strączkowe, sałata lodowa

Luty: brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, kapusta, marchewka, natka pietruszki, korzeń pietruszki, por, roszponka, korzeń selera, ziemniaki, papryka, czosnek, warzywa strączkowe, sałata lodowa

Marzec: brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, kapusta, marchewka, natka pietruszki, korzeń pietruszki, por, roszponka, korzeń selera, ziemniaki, papryka, czosnek, warzywa strączkowe, sałata lodowa, wczesna rzodkiewka

Kwiecień: cykoria, endywia, natka pietruszki, por, roszponka, rzodkiewka, ziemniaki, cebula, kapusta młoda, sałata lodowa, warzywa strączkowe, karczochy, szparagi, smardze, szczaw, wczesna botwinka i rabarbar

Maj: botwinka, natka pietruszki, rzodkiewka, ziemniaki, pierwsza sałatka, rukola, szczaw, cebula biała i czerwona, młoda kapusta, warzywa strączkowe

Czerwiec: botwinka, natka pietruszki, rukola, rzodkiewka, sałata, szczaw, ziemniaki, pierwsze zbiory bobu, brokułów, cukinii, fasolki szparagowej, kalafiora, kalarepy, marchewki młodej, ogórków, pora młodego, liści selera, szparagów, szpinaku, młode ziemniaczki

Lipiec: botwinka, bób, brokuły, cukinia, fasolka szparagowa, groszek zielony, groszek, cukrowy, kalafior, kalarepa, marchewka, natka pietruszki, ogórek, por, rukola, rzodkiewka, sałata, liście selera, szczaw, szparagi, szpinak, ziemniaki, koper włoski, pierwsze zbiory bakłażana, młodych buraków, fenkułu, kukurydzy, papryki, mogą pojawić się również pierwsze pomidory

Sierpień: bakłażan, brokuły, buraki, cukinia, fasolka szparagowa, fenkuł, kalafior, kalarepa, kukurydza, marchewka, natka pietruszki, ogórek, papryka, pomidory, por, rukola, rzodkiewka, sałata, liście selera, szczaw, szparagi, szpinak, ziemniaki, fasolka, młoda kapusta

Wrzesień: bakłażan, brokuły, buraki, cukinia, fasolka szparagowa, fenkuł, kalafior, kalarepa, kapusta, kukurydza, marchewka, natka pietruszki, ogórek, papryka, patison, pomidory, por, rukola, rzodkiewka, sałata, liście selera, szczaw, szpinak, ziemniaki, brukselka, cykoria, dynia, jarmuż

Październik: bakłażan, brokuły, buraki, cukinia, cykoria, dynia, fenkuł, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta, kukurydza, marchewka, natka pietruszki, patison, por, pietruszka, rukola, rzodkiewka, sałata, seler, szpinak, ziemniaki, brukselka, roszponka

Listopad: brokuły, brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta, marchewka, natka pietruszki, pietruszka, por, roszponka, rukola, seler, szpinak, ziemniaki, chrzan

Grudzień: brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, jarmuż, kapusta, marchewka, natka pietruszki, pietruszka, por, roszponka, korzeń selera, ziemniaki.