Jeże dziennie pokonują nawet trzy kilometry, aby zdobyć pokarm. Przemieszczają się z prędkością nawet 9 km/h. Jedzą głównie ślimaki, dżdżownice, szarańcze, węże, czy jaszczurki. Rzadziej do ich żołądka trafiają mniejsze gryzonie i jajka ptaków (jedynie jeśli jest już pęknięte, same nie są w stanie przegryźć się przez skorupkę).

Oprócz wyśmienitego słuchu i węchu ma również łatwość uczenia się nowych zachowań i nawyków. Nie lubi wody, ale w potrzebie bardzo dobrze pływa i śmiało pokonuje różnego rodzaju przeszkody terenowe, wspinając się na nie. Ma bardzo dobrze rozwinięty zmysł smaku, jest wybredny, ponieważ jeżeli zje lub powącha coś niedobrego, natychmiast opluwa swoje kolce białą pianą ze śliny. Zdenerwowany fuka i prycha, rozwścieczony lub przestraszony potrafi wydawać nawet głośne warczenie.

Pierwsi przedstawiciele tych zwierząt pojawili się na naszej planecie około 30 milionów lat temu.

Jeże zapadają w sen zimowy trwający około pięciu miesięcy. Gdy temperatura za oknem spada poniżej 10 °C ssaki te stają się otępiałe. Temperatura ciała spada z 36 °C, do około 5-6 °C. Przed zapadnięciem w sen zimowy podwajają wagę swojego ciała. Ich domem są małe norki, w których panuje stała temperatura w okolicach 0 °C. Gdy hibernują, ich serce bije 20 razy na minutę.

Jeże każdego dnia na sen poświęcają do 18 godzin. Jeż uaktywnia się nocą. Zaczynają żerowanie gdy zapada zmierzch. Podczas jednej nocy jeże są w stanie zjeść ponad 100 gąsienic.

Każdy jeż ma około 5 tysięcy kolców. Osiągają one długość trzech centymetrów. Pełnią one funkcję obronną przed drapieżnikami. Jeże najczęściej padają ofiarą lisów, borsuków, psów i kół samochodowych. W wyniku rozjechania każdego roku w Polsce śmierć ponosi 9 tysięcy osobników. Na terenie Wielkiej Brytanii ginie ich nawet 100 tysięcy.

Jeże są samotnikami. Spotykają się z innymi osobnikami jedynie w okresie rozrodu. Na wolności jeże żyją od 4 do 7 lat. Rekordzista przeżył 16 lat.

Na ciele dorosłego jeża może znajdować się nawet 500 pcheł. Jeże nie tolerują laktozy. Nigdy nie powinny otrzymać mleka do picia. Zwierzęta te są w miarę odporne na jad węży.