Błonnik pokarmowy
W siemieniu występują obie frakcje błonnika pokarmowego: nierozpuszczalne i rozpuszczalne w wodzie.
Pierwszy nierozpuszczalny w wodzie czyści jelita, znacznie skracając czas przejścia masy kałowej. Dlatego siemię lniane jest pomocne w leczeniu zaparć. Drugi rozpuszczalny w wodzie, obniża poziom cholesterolu i reguluje poziom glukozy we krwi. Powstały po rozpuszczeniu w wodzie kleik wyściela błonę śluzową przewodu pokarmowego, chroniąc ją przed działaniem kwasów żołądkowych, jest więc pomocny w leczeniu wrzodów żołądka i refluksu.
Przy spożywaniu siemienia należy dużo pić - minimum dwa litry dziennie, najlepiej czystej wody. O niezwykłych zaletach zdrowotnych siemienia w swojej książce pt. „Super Żywność, czyli superfoods po polsku” pisze dietetyk Małgorzata Różańska. 

Lignany
Len jest najbogatszy w te substancje. Zawiera aż do 800 razy więcej lignanów niż inne pokarmy roślinne! 
Lignany regulują gospodarkę hormonalną  zmniejszając ryzyko powstania i wzrost nowotworów, zwłaszcza piersi i gruczołu krokowego. Z uwagi na to, że lignany są rozpuszczalne w wodzie a nie w tłuszczu, olej lniany jest ich pozbawiony.

Tłuszcz
Siemię lniane składa się w 35–40% z lipidów i jest jednym z najbogatszych roślinnych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3. Ich głównym przedstawicielem jest kwas alfa-linolenowy (ALA). Zaburzony stosunek między kwasami tłuszczowymi skutkuje przewagą procesów zapalnych nad przeciwzapalnymi. Stosunek kwasów omega-6 do omega-3 w nasionach lnu jest bardzo korzystny i wynosi 0,3:1. W dietach wegetariańskich kwas tłuszczowy ALA jest wyłącznym źródłem tłuszczu omega-3. 

Białko prawie idealne
Len dostarcza białka wysokiej jakości, choć nie całkiem kompletnego. Zawartość białek w nasionach lnu waha się między 20% a 30%. Białko lnu zjedzone w jednym posiłku z produktami mlecznymi tworzy już kompletne białko. Siemię lniane zawiera również bioaktywne peptydy uznane za czynniki obniżające ryzyko w chorobach układu sercowo-naczyniowego.

Minerały i witaminy
Nasiona są bogatym źródłem minerałów, zwłaszcza fosforu (650 mg/100 g), magnezu (350–431 mg/100 g), wapnia (236–250 mg/100 g), żelaza, manganu i cynku. Mają bardzo małą ilość odpowiedzialnego za nadciśnienie sodu (27 mg/100 g). Nasionka lnu zawierają w sobie dużą ilość potasu, który chroni przed wysokim ciśnieniem krwi i udarem mózgu. Siemię lniane  zawiera  również wiele witamin: rozpuszczalne w wodzie (B1 i kwas foliowy) oraz rozpuszczalne w tłuszczach – głownie beta-karoten i witaminę E. Zapewniają one ochronę przed utlenieniem białka i tłuszczu oraz przyczyniają się do wydalania sodu z moczem, co mniejsza ryzyko nadciśnienia.

Profilaktyka chorób sercowo-naczyniowych
Dieta wzbogacona w siemię lniane daje korzystne efekty w postaci obniżenia cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL oraz trójglicerydów. Błonnik rozpuszczalny zawarty w siemieniu lnianym wiąże kwasy żółciowe i usuwa je z jelit, redukując krążenie jelitowo-wątrobowe. Dodatkowo spożywany cholesterol jest wtedy wiązany przez włókno (błonnik) i usuwany z organizmu podczas wypróżnień. 
Kwas alfa-linolenowy (ALA) zmniejszając występowanie blaszki miażdżycowej w obrębie tętnic szyjnych chroni przed chorobami serca i naczyń krwionośnych. Działanie wspomagające można zaobserwować przy spożywaniu 40 g  tj. 5 łyżeczek zmielonych nasion lnu, które powinny być spożyte w 3 porcjach w ciągu dnia.

Wpływ na nadciśnienie
Działanie nasion lnu obniża ciśnienie tętnicze krwi. Najlepsze rezultaty osiąga się przy spożywaniu całych nasion lnu przez okres dłuższy niż 12 tygodni. 

Łagodzenie objawów menopauzy
Wczesne objawy menopauzy to: uderzenia gorąca i nadmierna potliwość. Kolejnym następstwem menopauzy jest wzrost ryzyka osteoporozy. Lignany zawarte w nasionach przeciwdziałają uciążliwym objawom menopauzy, obniżają  ryzyko rozwoju nowotworów, m.in. raka piersi i jajnika. Podanie 40 g dziennie siemienia lnianego wpływa na poprawę samopoczucia kobiet we wczesnym okresie menopauzy.

Zwykłe czy odtłuszczone?
Siemię odtłuszczone jest pozbawione bardzo cennych tłuszczów omega-3, lepiej używać  nieodtłuszczonego. Zmielone siemię przechowujemy w lodowce w zamkniętym pudełeczku. Można je dodać do wielu potraw np.: do owsianki, omletu, sałatek, koktajli, zup, sosów, panierki, jogurtów, deserów, do pieczenia chleba, bułek, ciast, ciasteczek.

Składniki antyodżywcze
Siemię lniane zawiera także składniki antyodżywcze, np. kwas fitynowy (utrudniający przyswajanie niektórych składników mineralnych), inhibitory trypsyny (ograniczają trawienie i wchłanianie białek), glikozydy cyjanogenne (zjedzone w dużych ilościach mogące powodować zatrucie). Dzienna porcja do 50 g na dobę surowego siemienia lnianego jest całkowicie bezpieczna. 

Przepisy 

Zupa warzywna z siemieniem lnianym
Składniki na 4 porcje: 1 łyżka masła,1 mała cebula (50 g), 4 szklanki (1 litr) bulionu warzywnego, 1 marchew (50 g), 1 średni pomidor (120 g), ½ papryki (70 g), 100 g brokułów podzielonych na małe różyczki, 1 łyżka zmielonych nasion lnu, 3 łyżki rozdrobnionej natki pietruszki lub innej zieleniny, sól, pieprz.

Przygotowanie

Cebulę posiekać. W garnku o grubym dnie rozpuścić masło, lekko zeszklić cebulę. Dodać pomidora przekrojonego na 4 części i posiekaną paprykę. Smażyć aż pomidor puści sok. Zalać wrzącym bulionem i doprowadzić na wolnym ogniu do wrzenia. Po zagotowaniu wrzucić kostkę z marchewki i podzielone na różyczki brokuły. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu, około 15 minut. Po tym czasie dodać siemię lniane, odstawić garnek z ognia i dokładnie mieszać około minuty. Doprawić do smaku. Przed podaniem posypać obficie posiekaną natką pietruszki.

Placki z cukinii i marchewki z siemieniem lnianym
Składniki na 4 porcje: 1 duża lub 2 małe zielone cukinie (750 g),  2 marchewki (100 g), 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego,  sól, świeżo zmielony pieprz, 1/2 szklanki płatków owsianych, olej do smażenia, np. ryżowy, z pestek dyni, wcześniej lekko podprażone na suchej, rozgrzanej patelni  pomidory.

Przygotowanie

Umyć dokładnie cukinię, obciąć końce i zetrzeć na tarce jarzynowej, przełożyć do dużej miski, posolić i odstawić na około 5–10 minut. Obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej marchewki. Cukinię odcisnąć dłońmi z nadmiaru płynu. Dodać do miski startą marchewkę, zmielone siemię lniane  oraz płatki owsiane. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Doprawić  grubo zmielonym pieprzem i wymieszać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Placki nałożyć na patelnię łyżką, formować placuszki, rozgniatając masę łyżką. Smażyć z obu stron aż się zrumienią. Wyłożyć na talerz i odcisnąć ręcznikiem papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawać posypane uprażonymi pestkami dyni,  wraz ze świeżymi warzywami, na przykład pomidorami.