GIS na swojej stronie internetowej zwraca uwagę, że przygotowując przekąski na drogę należy wziąć pod uwagę, iż część żywności łatwo się psuje.

"Jest to żywność nietrwała mikrobiologicznie, do której możemy zaliczyć np. lody, ciasta, sałatki, kanapki z mięsem, serem, rybami, wyroby mięsne, mleko i produkty mleczne. Taka żywność powinna być przechowywana w warunkach chłodniczych"

– wyjaśnia Inspektorat.

Jeżeli nie mamy lodówki turystycznej, a wybieramy się na dłuższe wycieczki lub na plażę, najlepiej zabierać produkty "suche", dobrze umyte owoce i warzywa oraz koniecznie napoje.

GIS ostrzega, że w wyniku złego przechowywania żywności podczas upałów bardzo łatwo o zatrucia pokarmowe.

"Do najczęściej występujących objawów możemy zaliczyć biegunkę, bóle brzucha, wymioty i nudności, osłabienie, uderzenia gorąca. W przypadku ich wystąpienia należy jak najszybciej skonsultować się z lekarzem oraz nie doprowadzić do odwodnienia organizmu"

- wskazuje.

Szczególnie latem trzeba zwracać uwagę na warunki przechowywania żywności w sklepach i lokalach gastronomicznych. Dotyczy to przede wszystkim żywności nietrwałej mikrobiologicznie, która powinna być przechowywana w urządzeniach chłodniczych.

"Jeśli przechowywanie żywności wywoła Twoje wątpliwości – dla własnego i innych bezpieczeństwa nie wahaj się zgłosić nieprawidłowości do najbliższej stacji sanitarno-epidemiologicznej"

– zachęca GIS na stronie internetowej.