Roślina jest bogatym źródłem witaminy K, C, B6,  B12, a także kwasu foliowego i askorbinowego, błonnika, żelaza, beta-karotenu (posiada go więcej niż marchew) i wapnia. Dzięki zawartości kwasu askorbinowego zwiększa on  wchłanialność żelaza niehemowego, które z kolei jest niezbędne do utrzymania prawidłowych procesów związanych z układem krwionośnym.

Wapń oraz witamina B6 pozwalają na aktywację kwasu foliowego, który bierze udział m.in. w syntezie kwasów nukleinowych. Zawiera także magnez, potas, mangan, cynk, krzem.

Młody jęczmień posiada właściwości przeciwutleniające, co powoduje usuwanie z organizmu nadmiaru wolnych rodników. Wspomaga pracę nadnerczy i tarczycy oraz leczenie anemii. Wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, przyspiesza gojenie ran, stymuluje układ immunologiczny.

Co najważniejsze, zawarte w nim składniki są w pełni naturalne, dlatego są bardzo dobrze przyswajane przez organizm człowieka. Młody jęczmień można stosować jako dodatek m.in. do soków.