Ponadto owies i jego produkty są zasobne są w składniki mineralne takie jak: żelazo, mangan, cynk, fosfor, miedź, wapń, magnez, a ubogie w sód (jego nadmiar jest przyczyną m.in. nadciśnienia). Zawierają witaminy z grupy B, szczególnie witaminę B1, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, mięśni i serca. O właściwościach owsa i produktów owsianych pisze dietetyk Małgorzata Różańska w książce „Super Żywność, czyli superfoods po polsku”

Owies dostarcza także witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli A, D, E i K. Jest ważnym źródłem błonnika pokarmowego, który pełni ważną funkcję w zachowaniu zdrowia.

Wspomaga leczenie cukrzycy 
Owies zawiera wyraźnie mniejszą od pozostałych zbóż ilość skrobi, a znacznie większą beta-glukanów. W żołądku i jelicie beta-glukany tworzą lepkie śluzy. Dzięki temu zwalniają opróżnianie żołądka, utrudniają dostęp enzymów trawiennych do skrobi. Powoduje to opóźnione trawienie cukrów i wchłanianie glukozy. Dzięki temu jest mniejszy skok cukru we krwi po posiłku zawierającym beta-glukany i tym samym mniejsze wydzielanie insuliny. Dieta bogata w otręby owsiane poprawia metabolizm.

Zapobiega chorobom układu krążenia
Przetwory owsiane zmniejszają stężenie cholesterolu we krwi. Rozpuszczalny błonnik owsa wiąże tworzone z cholesterolu kwasy żółciowe i wzmaga ich wydalanie z kałem. Przetwory owsiane (np. płatki) przyczyniają się do obniżenia „złego” cholesterolu. 

Podnosi odporność organizmu
Beta-glukany obecne w przetworach owsianych aktywują komórki układu odpornościowego: makrofagi, cytokiny i inne, które odpowiedzialne są za obronę organizmu przed infekcjami. Rozpuszczalny w wodzie błonnik owsiany pomaga też w utrzymaniu prawidłowej flory bakteryjnej jelit. Jej duża liczebność i różnorodność ma pozytywny wpływ na odporność. Substancje zawarte w produktach z owsa charakteryzuje się właściwościami przeciwzapalnymi, przeciwbólowymi i pleśniobójczymi.

Pomaga w schorzeniach układu pokarmowego
Przetwory owsiane doskonale sprawdzają się w przypadku takich schorzeń układu pokarmowego jak nieżyty śluzówki żołądka oraz choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy. Powstały śluz chroni błonę śluzową żołądka i jelit przed podrażnieniami i infekcjami bakteryjnymi.

Wzbogacona owsianka
Owsiankę można przygotowywać na wiele sposobów dodając: orzechy, ziarna, owoce (surowe, mrożone, suszone), warzywa, soki, czekoladę, miód, przyprawy itd. Można gotować ją na wodzie, mleku czy mleku roślinnym.

Przepisy:

Owsiane racuchy
Składniki: 2 szklanki płatków owsianych, 1 jajko, 1/2 szklanki ciepłego mleka lub wody, łyżeczka drożdży, szczypta soli, łyżka miodu pszczelego.

Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, dodać miód. Odstawić. Do miski wbić jajko i rozmieszać. Do jajka wsypać płatki, dodać sól i wymieszać. Następnie dodać zaczyn z drożdży, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na około 20-30 minut. Po tym czasie delikatnie wymieszać i smażyć na patelni bez tłuszczu. Do masy na placuszki można  dodać: suszoną żurawinę, starte jabłko, truskawki.

Muffinki z żurawiną i orzechami
Składniki: 3 dojrzałe banany, szklanka płatków owsianych, szklanka mąki orkiszowej, 2 jajka, 3 łyżki kakao, 1/2 szklanki oleju, łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia, dowolne dodatki: żurawina, rodzynki, pokruszone orzechy, płatki migdałowe.

Banany rozdrobnić widelcem. Płatki owsiane zmielić w młynku przez około 3 sekundy (nie powinny być zmielone na mąkę). Do bananów dodać mąkę, zmielone płatki owsiane i jajka. Mieszać mikserem i po strużce wlewać olej. Gdy składniki będą połączone, cały czas mieszając, dodać kakao i sodę. Dokładnie pomieszać, łącząc wszystkie składniki. Do foremek wsypać rozgniecione orzechy i żurawinę. Ciasto rozłożyć do foremek (do 3/4 wysokości) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze do 195 stopni z termoobiegiem około 15 minut. Z podanych składników wychodzi 12 muffinek o standardowej formie.

Film przedstawia zalety popularnej owsianki