Substancje zawarte w pestkach (fitosterole) obniżają poziom „złego” cholesterolu, wpływają korzystnie na stan prostaty. Dietetyk Małgorzata Różańska w książce „Super Żywność, czyli superfoods po polsku” wychwala właściwości pestek dyni.

Stwierdzono, że pestki dyni mają działanie antyandrogenne i przeciwzapalne. Zaleca się stosowanie nasion dyni przy podrażnieniu pęcherza i przy problemach z oddawaniem moczu w I i II stadium przerostu gruczołu krokowego, w dawce 10 g/dobę, przez co najmniej trzy miesiące. Skuteczność działania substancji zawartych w pestkach zaobserwowano w leczeniu bezwiednego nocnego moczenia u dzieci. 

Pestki dyni wykorzystuje się do odrobaczania. Substancja w nich zawarta (kukurbitacyna), przenika do pasożytów i poraża ich układ nerwowy. Kukurbitacyna działa przeciwko tasiemcom, owsikom, gliście ludzkiej i tęgoryjcowi dwunastnicy.

Jak spożywać pestki?

Lepsze są pestki niełuskane, gdyż zawarte w nich tłuszcze jedno i wielonienasycone, pod wpływem tlenu i światła łatwo ulegają utlenieniu. Dzięki łuskom składniki te są chronione. Najlepiej jest łuskać pestki bezpośrednio przez zjedzeniem. Nasiona można jeść zarówno na surowo, jak i po podprażeniu. Ale uwaga: prażenie powinno się ograniczyć do kilku minut, dłuższe prażenie powoduje niekorzystne zmiany w kwasach tłuszczowych. Pestki dyni powinny być przechowywane w miejscu suchym i przewiewnym.
Można je stosować jako dodatek do pieczenia chleba, do owsianki, sałatek, surówek, zup kremowych. 

Przepisy

Zupa krem ze szpinaku z pestkami dyni
Składniki na 2 porcje: 2 łyżki pestek dyni, 400 g świeżych listków szpinaku, 2 średnie ziemniaki (180 g), pokrojone w kostkę, 50 g marchwi, pokrojonej w kostkę, 1 mała cebula (50 g), drobno posiekana, ząbek czosnku, drobno posiekany, 600 ml bulionu warzywnego, sól, świeżo zmielony pieprz, 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kremowego serka, o temperaturze pokojowej,
1 łyżka masła.

W rondlu rozpuścić masło. Dodać posiekaną cebulkę i czosnek. Przysmażyć na złoty kolor. Zalać wrzącym bulionem. Dodać pokrojoną marchewkę i ziemniaki. Gotować około 15 minut. Po tym czasie dodać listki szpinaku i gotować jeszcze 3–5 minut. Następnie odlać ½ szklanki zupy i wymieszać z jogurtem. Wlać z powrotem do garnka, zupę zmiksować na gładki krem. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podać posypaną pestkami dyni.

Pesto z brokułów i pestek dyni
Składniki na 2 porcje: 200 g brokułów, 4 łyżki pestek dyni, w tym 1 łyżka do posypania, ząbek czosnku, 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego nierafinowanego, pieprz czarny, świeżo zmielony, 4 łyżki startego parmezanu, 200 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti.

Brokuły umyć, podzielić na różyczki, wrzucić na wrzątek, gotować około 3 minut. Pestki dyni prażyć przez kilka minut na rozgrzanej patelni, co chwilę mieszając. Przełożyć do malaksera, dodać połowę startego sera, czosnek i zmiksować. Następnie dodać oliwę, doprawić świeżo zmielonym pieprzem, ponownie zmiksować. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu jeszcze gorący połączyć z przygotowanym pesto. Posypać pozostałą ilością startego sera i pestkami dyni.