Obecne w jagodach flawonoidy pomagają zachować młodość skóry. Jak pisze dr Don Colbert w książce Dieta Daniela. Detoks flawonoidy „odgrywają ogromną rolę w tworzeniu i naprawie włókien kolagenowych. Kolagen jest głównym białkiem strukturalnym w organizmie, spaja on komórki i tkanki ciała. Kolagen ma tendencję do degeneracji zachodzącej wraz z wiekiem i powolnego rozpadu włókien. Dlatego nasza skóra z wiekiem zaczyna wiotczeć. Flawonoidy występujące w owocach i warzywach pomagają jednak zachować całość włókienek kolagenu w skórze”.

Ale to nie wszystko. Związki zawarte w owocach jagodowych obniżają ciśnienie krwi, działają przeciwzapalnie i antynowotworowo. Potwierdzony badaniami jest także wpływ związków fenolowych na pracę układu nerwowego: redukują stany zapalne związane z uszkodzeniem neuronów, wspomagają przepływ impulsów nerwowych, niszczą wolne rodniki. Dzięki temu warto je jeść w profilaktyce i w leczeniu chorób takich jak miażdżyca, choroba Alzheimera, czy Parkinsona. Badania wykazały, że jedzenie dwa razy w tygodniu porcji (jednej garść) owoców jagodowych przynosi zaskakujące efekty w poprawie kondycji psychofizycznej.