Organizatorzy ekspozycji zwracają uwagę, że we współczesnej Japonii ryż zajmuje wyjątkowe miejsce nie tylko w kuchni, ale także w kulturze. Dlatego tegoroczna wystawa poświęcona ma być m.in. "unikalnym wyrobom ze słomy ryżowej, będącym świadectwem mistrzostwa japońskich rzemieślników". Prezentowana ma być słomiana odzież zimowa i letnia, kapelusze, wyplatane kosze, koszyczki i inne przedmioty codziennego użytku, a także słomiane ozdoby wykonywane z okazji świąt japońskich.

Na ekspozycji nie zabraknie japońskich kimon, pasów obi oraz galanterii damskiej typu torebki, muszle do malowania ust, lakowe puzderka oraz ozdoby do włosów. Będzie można podziwiać także kącik herbaciany wraz z zestawem do ceremonii herbacianej oraz akcesoriami niezbędnymi przy parzeniu herbaty.

Organizatorzy zaplanowali pokazy japońskiego ceremoniału parzenia herbaty oraz pokazy sztuki układania kwiatów – Ikebany. W programie znalazły się też prelekcje poświęcone głównie historii i podróżom po ciekawych miastach i miejscach Japonii oraz obiektom japońskiego dziedzictwa narodowego wpisanym na listę światowego dziedzictwa UNESCO.

Będzie można dowiedzieć się m.in. o górze Fuji, japońskim sporcie narodowym Sumo, japońskim drzeworycie barwnym, rodzinie cesarskiej czy zamku w Osace.

Organizatorami wydarzenia są Ośrodek Języka i Kultury Japonii im. Prof. Ryochu Umedy, Zakład Azji Wschodniej na Uniwersytecie Łódzkim, Ogród Botaniczny, Zarząd Zieleni Miejskiej, Ośrodek Debaty Międzynarodowej w Łodzi, Łódzki Uniwersytet Trzeciego Wieku im. Heleny Kretz.

Wystawa "Kultura Japonii" odbędzie się w dniach 16-18 lutego w sali wystawowej Ogrodu Botanicznego.