Wciąż czekamy na zgłoszenia od rodziców - dodała.

Celem projektu jest ocena skuteczności diety z ograniczeniem wybranych cukrów, określanych mianem FODMAP, w leczeniu czynnościowych bólów brzucha u dzieci. Akronim FODMAP oznacza fermentujące oligosacharydy, disacharydy, monosacharydy i alkohole wielowodorowe. Jest to specyficzna grupa cukrów, która u osób z czynnościowymi zaburzeniami przewodu pokarmowego może powodować dolegliwości takie, jak bóle brzucha, wzdęcia, zaparcia lub biegunki - zaznaczyła Katarzyna Boradyn.

Produkty o wysokiej zawartości FODMAP to m.in. jabłka, wiśnie, mango, mleko, jogurty, lody, żyto, pszenica, arbuzy, morele, śliwki, gruszki, grzyby, soki owocowe. Wśród produktów o niskiej zawartości FODMAP można wymienić: mleko ryżowe, produkty bezglutenowe, ryż, warzywa takie jak marchew, sałatę, dynię, pomidory, ziemniaki i owoce takie jak banany, maliny, truskawki, kiwi, czarne jagody a także mleko i jogurty bezlaktozowe, masło i sery twarde.

"W ostatnich latach pojawiło się wiele doniesień naukowych, dotyczących roli pokarmów w prowokowaniu dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Istnieją badania, które dowodzą, że dieta z ograniczeniem FODMAP może zmniejszać nasilenie objawów u osób cierpiących na zespół jelita drażliwego. Nie spotkaliśmy się jednak z badaniami, które sprawdzałyby skuteczność diety wśród dzieci z czynnościowymi bólami brzucha"

- wyjaśniła Katarzyna Boradyn.

Czynnościowe zaburzenia przewodu pokarmowego, w tym między innymi czynnościowe bóle brzucha, należą do jednych z najczęstszych dolegliwości występujących wśród dzieci. Cierpi na nie od 10 do 20 proc. małych pacjentów. Definiowane są jako przewlekłe lub nawracające objawy ze strony przewodu pokarmowego, niemające podłoża zapalnego, których przyczyną nie są wady anatomiczne, metaboliczne czy procesy nowotworowe.